Vragen? Bel 02 761 12 70 of maak direct een afspraak!

Een bedrijf, winkel, handelszaak of vennootschap verkopen of kopen?
De Belgische Gids, reeds 50 jaar uw partner voor bedrijfsovernames in de Benelux!

MEER INFORMATIE

DOORZOEK ONS AANBOD


Regio


Vrij zoeken
SectorHoreca

  • Horeca
Horeca
Het beroep van de gezelligheid
 
Een moment van ontspanning en gezelligheid kunnen aanbieden met een warme ontvangst, een drankje, een hapje, een maaltijd of een bed: dat is een beetje de gemeenschappelijke noemer van alle bedrijven die actief zijn in het hotelwezen, restaurants en cafés. Maar daarachter schuilt een hele waaier van verschillende soorten bedrijven, gaande van het kleine café op de hoek tot de internationale hotelketen. De behoefte aan kapitaal, de vereiste competenties en de reglementeringen die moeten gerespecteerd worden zijn dus even verschillend naargelang het soort activiteit dat u wil opzetten.
 
Een veeleisende sector
 
Er zijn heel wat horecazaken in België en daarmee is de sector een van de belangrijkste economische activiteiten van het land.
 
Aantal horecazaken (2012)
Type zaak Vlaanderen Wallonie Brussels Gewest Totaal
Hôtel  1.169    662    306    2.137  
Restaurant  15.347    7.938    3.715    27.000  
Café  11.308    5.172    1.766    18.246  
 
Ook al is het een economische activiteit waar gezelligheid het sleutelwoord is, het is ook de sector die het meest aantal faillissementen kent: bijna een op de 5 bedrijven die in België failliet gaan is een horecazaak. De tijd waarin men een café kon opendoen bij gebrek aan een beter idee is al lang voorbij. Vandaag is een horecazaak een echt bedrijf dat om echte management competenties vraagt. Het is ook noodzakelijk om de strenge en complexe regelgeving te begrijpen en zorgvuldig toe te passen gezien het aantal regelmatig controles.
 
Anderzijds blijft het een sector met mooie vooruitzichten. Er is immers een groeiende vraag naar gezelligheid die gepaard gaat met kwaliteit. Het komt er dus op aan om origineel te zijn, echte kwaliteit te kunnen aanbieden inzake onthaal en producten, terwijl u uw financiën goed onder controle houdt.
Het beroep van de gezelligheid
De exploitatievoorwaarden
 
Zoals voor andere economische activiteiten moet u natuurlijk uw kennis inzake bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Deze kennis kan worden bewezen via diploma of praktijkervaring. 
 
Vervolgens moet u een onderscheid maken tussen de verschillende soorten activiteiten:
 
Hotelwezen
Verschillende activiteiten vallen onder deze noemer: het hotel, de bed and breakfast, speelpleinen, vakantiehuizen… De reglementering wordt meestal op regionaal niveau bepaald. Meer informatie daarover vindt u http://www.vlaanderen.be/int/toeristische-vergunningen.
 
Restaurant
Onder de activiteit van restaurateur of traiteur-banketaannemer moet worden verstaan: hij of zij die gewoonlijk en zelfstandig warme of koude maaltijden bereidt die bestemd zijn om ter plaatse in inrichting te worden gebruikt. op bestelling buiten de inrichting door hem te worden opgediend. Onder bereiding verstaat men elke handeling waarbij een gerecht wordt klaargemaakt, samengesteld, geschikt, opgewarmd of ontdooid. Voor deze activiteit is het noodzakelijk dat u uw sectorale beroepsbekwaamheid kan aantonen als "Restaurateur of traiteur-banketaannemer". Zie meer informatie hierover op de website van de FOD Economie: http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/leven_onderneming/oprichting/toegang_beroep/ond_vaardigh_handel_ambacht/beroepsbekwaamheid/sectoraal/andere_beroepen/Restaurateur_traiteur/#.U67zcY2SzYc.

Café
Voor een café moet u niet over de beroepsbekwaamheid van Restaurateur of traiteur-banketaannemer beschikken, op voorwaarde dat u enkel kleine maaltijden aanbiedt: soepen, croques en toosten van allerlei aard, kroketten, uitgezonderd aardappelkroketten, vol-au-vents, bloedworsten en witte worsten, satés, belegde broodjes, hamburgers, hot-dogs, pitta's en croissants, deegwaren, pizza's, quiches of andere hartige taarten, koude salades, koude vleesschotels, bereide eieren, nagerechten, inzonderheid pannekoeken, ijs, wafels, gebak, koeken, yoghurts en milkshakes. Deze lichte maaltijden mogen alleen met brood worden opgediend.

Wetgeving en reglementering

De horeca is een sector die erg streng gereglementeerd is. De consument vaart daar wel bij, maar ook de ondernemer. Het laat immers toe om de spelregels tussen de concurrenten duidelijk te maken.
 
Voor al deze activiteiten moet u rekening houden met een belangrijk aantal reglementaire thema's die gemeenschappelijk zijn: brandveiligheid, verzekeringen, prijsaanduiding, auteursrechten, rookvoorzieningen, alcohol, BTW, kassa, voedselveiligheid, geluidsnormen, sluitingsdagen, toiletten, gemeentelijke reglementen,…
 
Voor de drie activiteiten komen daar nog een aantal specifieke thema's bij:
·      Hotelwezen: exploitatievergunning, klassering, toeristische informatie
·      Restaurant: beroepsbekwaamheid
·      Cafés: beperking van de openbare dronkenschap, minderjarigen, brouwerijcontracten, kansspelen
 
De financiering van uw activiteit
 
Gezien de grote diversiteit zullen de financieringsbehoeften ook variëren naargelang de aard van het initiatief. Weet echter dat de sector zeer goed georganiseerd is met verschillende beroepsverenigingen die u kunnen helpen. Ze beschikken over raadgevers die u met raad en daad kunnen bijstaan voor de oprichting en uitwerking van uw horecabedrijf.
 
Nuttige links
 
Guidea kenniscentrum voor toerisme en horeca
http://guidea.incijfers.be/
 
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen
http://www.favv.be/
 
Horeca Federatie Vlaanderen
http://www.fedhorecavlaanderen.be/
 
Vlaams Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector
http://www.horecanet.be/

Horeca Federatie Brussel
http://www.horecabruxelles.be
Xavier Huysmans - Laatste update op 29/06/2014

DOCUMENTATIE

  • DOCUMENTATIE
FR
NL